Bahasa Seni Visual

Bahasa Seni Visual

1.  Unsur Seni

2.  Prinsip Rekaan

________________________________________________________

1.  Unsur Seni

a)  Garisan        b)   Rupa       c) Bentuk           d)  Jalinan         e)  Warna    f)  Ruang

Unsur seni ialah perkara asas yang membentuk sesebuah karya seni. Antara yang dikatakan sebagai asas seni ialah:

Garisan
Garisan merupakan sebarang tanda di atas permukaan yang membentuk rupa atau ‘outline’. Ianya boleh membentuk jalinan/texture dan mempunyai nilai tebal atau halus. Jenis-jenis garisan termasuk actual, implied, vertical, horizontal, diagonal dan contour lines. Tebal dan halus sesuatu garisan biasanya boleh mempengaruhi lukisan kita samada dari segi ruang (jauh dan dekat), saiz,  titik tumpuan (focal point) dan lain-lain.

Texture/jalinan
Pemahaman terhadap texture penting kerana setiap objek mempunyai nilai texturenya yang tersendiri samada halus atau kasar. Texture ni boleh dikatakan sebagai kualiti sesuatu permukaan samada dari segi tactile(boleh dirasa dengan deria) atau visual (hanya boleh dinilai melalui penglihatan).

Warna
Nama lain bagi warna dalam istilah seni ialah hue dan ia mempunyai
tiga ciri utama iaitu, chroma, intensity dan value. Dalam catan atau apa-apa lukisan berwarna, kefahaman teori warna dan kepandaian menyesuaikan keadaan dalam menggunakan warna adalah yang paling penting untuk mewujudkan mood agar lukisan kelihatan natural dan hidup. Dalam masa yang sama, kita juga perlu memahami berkenaan dengan color temperature/suhu.

Shape/rupa
Shape ialah garisan 2 dimensi tanpa bentuk dan ketebalan. Ia bersifat flat/rata dan boleh dikategorikan kepada geometric dan organic. Biasanya pelajar selalu keliru antara shape dan form.

Form/bentuk
Form ialah objek 3 dimensi yang mempunyai ruang/volume dan ketebalan. Ia ialah ilusi terhadap efek 3D dan diimplikasikan berbantukan cahaya dan teknik bayangan.

Ruang

_________________________________________________________

2.  Prinsip Rekaan

Penegasan
Ini adalah kawasan di mana akan menarik perhatian pada pandangan yang pertama pada komposisi keseluruhan karya. Boleh juga dikatakan sebagai ‘first read’ dalam olahan tersebut dan perkara yang lain dikatakan sebagai ‘second read’ dan yang seterusnya. Kawasan ini adalah yang paling penting berbanding dengan objek atau elemen lain dalam komposisi tersebut. Ianya boleh diwujudkan dengan adanya kontras dari segi value/nilai, warna yang panas dan ceria serta perletakan dalam format lukisan tersebut. Mungkin ada yang pernah mendengar berkenaan ‘the rule of third’ dan kebiasaannya subjek utama dalam lukisan tersebut hendaklah di letakkan 1/3 dari kompisisi keseluruhan agar ianya lebih menarik dan tidak boring.

Balance/keseimbangan
Satu perasaan kesamaan secara visual dari segi rupa, bentuk nilai, warna dan lain-lain. Keseimbangan ini boleh dihasilkan secara simetrikal atau asimetrikal. Biasanya, objek, nilai, warna texture, rupa dan bentuk boleh digunakan untuk mewujudkan keseimbangan dalam komposisi ini.

Harmoni
Satu perasaan yang timbul hasil dari membawa keseluruhan komposisi menjadi satu sebagai satu unit. Sebagai contoh, sekiranya dalam lukisan itu kita hanya menggunakan garisan yang beralum dan berbentuk organik, penggunaan garisan berbentuk geometric akan menyebabkan karya tersebut hilang keharmoniannya secara keseluruhan. Harmoni ini sering dikaitkan bersama dengan unity/kesatuan. Kalau ada unity dalam sesebuah karya, maka harmoni juga akan wujud.

Kontras
Terdapat perubahan terutama dari segi nilai yang akan mewujudkan kesan perbezaan yang ketara dalam komposisi. Kontras menunjukkan perbezaan antara rupa dan boleh digunakan sbg background utk membawa objek keluar atau kedepan dalam sesuatu karya. Atau dengan kata lain, ianya juga boleh digunakan utk mewujudkan ‘area of emphasis’.

Movement/pergerakan
Ianya adalah ‘visual flow’ atau aliran visual dalam sesuatu komposisi. Ianya wujud secara visual dan boleh dilihat melalui cadangan pergerakan yang terhasil dari perletakan objek ke objek atau susunan elemen.pergerakan ini boleh diwujudkan melalui perbezaan corak nilai seperti meletakkan nilai terang dan gelap pada satu arah susunatur sehingga membawa pandangan kita sama-sama bergerak melalui keseluruhan komposisi.

Variety/kepelbagaian

Wujud hasil dari kepelbagaian elemen dalam sesuatu komposisi. Kesan dari kepelbagaian ini mungkin akan mewujudkan kontras atau perbezaan.

Download Bahan tentang Bahasa Seni Visual di sini (password : psvpontian)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s